Rødt kvalitetsmærke: Økologiske varer er fortsat det sikreste valg

Ønsker man som forbruger helt at undgå rester af pesticider i sin mad, så er de sikreste fødevarer de økologimærkede. I Fødevarestyrelsens årlige pesticidrapport fremgår det, at der i gennemsnit er rester af pesticider i mere end halvdelen af de ikke-økologiske frugter og grøntsager.

Der er gennemsnitligt pesticidrester i mere end halvdelen af den ikke-økologiske frugt og grønt, der bliver solgt i de danske butikker. Det viser Fødevarestyrelsens Pesticidrapport 2019, der har til formål hvert år at kontrollere en række danske fødevarer for pesticider. Den er netop udgivet. 

Rapporten viser, at 72 procent af de ikke-økologiske frugter og 34 procent af de ikke-økologiske grøntsager indeholder syntetiske pesticidrester. Den påviser yderligere, at pesticidrester er mere hyppige i udenlandsk frugt og grønt end i de danske varianter.

En af de underlæggende årsager til denne forskel ligger, ifølge formanden for Økologisk Landsforening, Per Kølster, i det faktum, at danskerne er blevet mere fortrolige med økologiske madvarer.

- År efter år finder myndighederne pesticidrester i ikke-økologisk frugt og grønt. Heldigvis er de danske forbrugere blevet mere opmærksomme på, at økologi er det sikre valg, hvis man vil spare sig selv og sin familie for rester af syntetiske pesticider. Salget af økologiske varer stiger massivt år for år – ikke mindst økologisk frugt og grønt, siger Per Kølster i en pressemeddelese.

Ud af de 169 prøver af økologiske vegetabilske fødevarer, som Fødevarestyrelsen har lavet, fandt man påvisninger af Spinosad i to prøver. Bl.a. i økologisk banan fra Ecuador og i økologisk grønkål fra Spanien. Fødevarestyrelsen konkluderer i rapporten, at varerne var i overensstemmelse med varestandarden og således kunne deklareres økologisk.

Kun få rester af sprøjtemidler i dansk frugt og grønt

I rapporten for 2019 blev der i alt taget 2.055 prøver af forskellige typer frugt og grønt, samt af korn, gryn og mel. I 98 procent af fødevarerne var der enten ingen sprøjterester eller sprøjterester under grænseværdien. På den baggrund konkluderer Fødevarestyrelsen, at fødevarerne på det danske marked generelt overholder gældende regler på området. 

En konklusion, der glæder styrelsen.

- Vi skal kunne stole på, at de madvarer, som vi spiser, ikke indeholder skadelige stoffer. Derfor er det meget positivt, at kontrollen igen i år viser, at der generelt er et lavt indhold af pesticidrester i det frugt og grønt, som bliver solgt i de danske supermarkeder, siger enhedschef i Fødevarestyrelsen, Henrik Dammand Nielsen i forbindelse med udgivelsen af rapporten.

Grænseværdierne sættes så lavt som muligt og på et niveau, hvor pesticidresterne ikke er til fare for mennesker.

I otte stikprøver af frugt, 12 prøver af grøntsager og tre prøver af cerealier, blev der fundet sprøjtemidler over grænseværdien. Ud af dem var to prøver danske og 21 prøver udenlandske. Tre stikprøver blev vurderet til at udgøre en sundhedsrisiko og blev derfor trukket tilbage fra markedet. Fødevarestyrelsen følger løbende op på alle analyseresultaterne:

- Alle overskridelser af grænseværdierne er uacceptable. Derfor håndterer vi fund over grænseværdier med markedsføringsforbud. Det er producentens ansvar, at der ikke kommer rester af sprøjtemidler over grænseværdien i maden, siger Henrik Dammand Nielsen.

Han påpeger, at Fødevarestyrelsen i 2021 kører en kampagne, som sætter særlig fokus på importerede fødevarer, fordi det er her, styrelsen oftest finder flest sprøjterester.

Danske forbrugere, som gerne vil mindske sandsynligheden for at indtage sprøjtemidler, kan nedsætte deres indtag med cirka en tredjedel, hvis de køber danskproducerede afgrøder, når det er muligt - og endnu mere, hvis de også køber økologisk.

Læs også